Caffenol - norsk resept?

*

A
*

  • 6
  • 3
  • 52
Vortex

H
Vortex

  • 8
  • 1
  • 88

Recent Classifieds

Forum statistics

Threads
200,084
Messages
2,801,750
Members
100,120
Latest member
hyperindex
Recent bookmarks
0

removed account4

Subscriber
Joined
Jun 21, 2003
Messages
29,832
Format
Hybrid
virker det som mørkt brent kaffe, fungerer rett robusta
like bra eller bedre enn instant. Jeg har lagt veldig lite vit c, og ansco130 og samme mengde oppvask brus jeg pleier å legge.
Bildene er i galleriet mitt her, eller i bloggen min.
((there was a url link here which no longer exists))
 
Joined
May 24, 2010
Messages
741
Location
norway - on
Format
Multi Format
Jeg har sjekka resepten for Ansco 130.

Det er en papirfremkaller, med hele 6% soda-konsentrrasjon.
Den inneholder Metol, Hydrochinon og Glyzin, dvs 3 solide doser med vanlige fremkaller-substanser i høy konsentrasjon og hele 5,5% KBr. NB! KBr ligger altså på 5,5 gram pr liter Ansco 130!!!

Konsentrasjonen på denne papirfremkalleren er kolossal, minst 3 ganger høyere enn vanlige filmfremkallere, den skal fortynnes 1:1 brukt som papirfremkaller, og dersom man sammenligner med feks Kodak D72, universalfremkalleren jeg startet med i 1961, så skal den også fortynnes med 1:1 brukt som papirfremkaller, men hele 1:2 brukt som filmfremkaller.

Konklusjonen på dette blir at Ansco 130 minst må fortynnes 1:2, sannsynligvis 1:4, brukt som filmfrekaller helt alene. Dermed er blandingen din ikke så vanskelig å forstå, du ville ha fått nesten samme resultat uten noen kaffe i det hele tatt.

Du fremkaller ikke i Kaffenol min venn, du fremkaller med papirfremkaller forsterket med litt mere frekallersubstans fra enda to kilder, og tilsetter sågar enda mer soda........

Dette har lite eller nesten ingenting med kaffenol å gjøre. Prøv UTEN kaffe og du vil se selv. Prøv uten vitamin C også, og du vil se selv. Prøv uten soda også, og du vil da se at aktiviteten avtar mere enn når du utelot kaffe og Vitamin C, simpelthen fordi pH synker ganske mye nå du fortynner Anco 130 såpass mye........ Av det du tilsetter, spiller soda den største rollen, det er mer enn nok fremkaller-stoff i den blandingen der.

Det er papirfremkaller.

Personlig sluttet jeg fort med Kodak D72 og gikk over til Kodak D76, jeg ble fryktelig skuffet over knallhard kontrast (negativene er sågar vansklige å skanne!) og fryktelig, uskarpt korn. Det var så ille at til og med kontaktkopier fra 6x9 negativer led under det.
 

removed account4

Subscriber
Joined
Jun 21, 2003
Messages
29,832
Format
Hybrid
Jeg har brukt ansco 130 (papir) 1:1 og 1:2,
og (film) 01:6 og 01:10, for 9-10 år ...
det er ingenting som de med 30cc ansco130 blandet med caffenol.

Jeg brukte caffenol for 3.5 år uten ansco130.
det er ingenting som de med 30cc ansco130 blandet med caffenol.

det ville ta mer enn 25 minutter med 30cc / 750 (ansco: vann)
for noe å skje. (jeg har gjort det også:smile:)

sorry erik, er dine påstander ikke er riktige.
 
Last edited by a moderator:
OP
OP

OMU

Member
Joined
Oct 23, 2007
Messages
743
Location
Norway
Format
Multi Format
Hei alle Caffenol'ere og godt nytt år!
Jeg har lenge bebudet test med Fomapan 400 i Caffenol C-M. Og her kommer resultatet.

Altså Fomepan 400 i Caffenol C-M i 15 minutter. Bildene er tatt på nyttårsaften og er tatt med Holga med blitz.

I og med at det er fotografert med Holga, er det vanskelig å gi en godt begrunna vurdering av resultatet. Men i alle fall, Caffenol og Fomapan går helt fint. Skal teste med Leica'n også, og da blir det vel lettere å se hvordan den fungerer.
 

Attachments

  • Nyttår_01.jpg
    Nyttår_01.jpg
    33.8 KB · Views: 118
  • Nyttår_02.jpg
    Nyttår_02.jpg
    32 KB · Views: 116
  • Nyttår_03.jpg
    Nyttår_03.jpg
    21.5 KB · Views: 115
Joined
May 24, 2010
Messages
741
Location
norway - on
Format
Multi Format
Jeg har brukt ansco 130 (papir) 1:1 og 1:2,
og (film) 01:6 og 01:10, for 9-10 år ...
det er ingenting som de med 30cc ansco130 blandet med caffenol.

Jeg brukte caffenol for 3.5 år uten ansco130.
det er ingenting som de med 30cc ansco130 blandet med caffenol.

det ville ta mer enn 25 minutter med 30cc / 750 (ansco: vann)
for noe å skje. (jeg har gjort det også:smile:)

sorry erik, er dine påstander ikke er riktige.

John I'll try to take you seriously:

You run a group dedicated to Caffenol: what you are talking about MIGHT be of relevance over there.

In Scandinavia, the transfer to digital media have been more complete and irreversible than in USA and fr.instance Germany, there is (nearly) no vialble market for what we are talking about any longer over here.

We cannot get equipment repaired any longer.
We cannot buy anything but absolutely mainstream stuff any longer, that is especially true as far as chemicals and developing equipment goes.
They are laughing at us in store if we try to bring up anything about film equipment.

Between you, me and maybe the other TWO, TREE people in scandinavia that might be fool enough to import Ansco 130 themselves, I am the only person that know the formula, who have taken you so seriously that I looked it up, to give you an assessment. (I bet that sets you off on a frantic google-search to prove me wrong and finally get the formula, after having used it for so long!).

What you are talking about is totally irrelevant over here, because we cannot and will not be able to buy what you're talking of.

I still claim that your are developing your films in slightly fortified paper developer, and since you have repeatedly stated that you refrain from referring to what you do in anything that resembles a scientific language, what you are talking about is moot and irrelevant. We simply have no means to know prescisely what you are taling about, because noone, including you, know prescisely whats in your mix. You stick with oz, teaspoons nd tablespoons as a mean to tell others what you do. That makes it hard for others to know what in the hell you are talking about.

Developers and developing agents are about CONCENTRATION and pH. pH is also a metter of concentration. Now to know exactly what you are talking about, we need to know how many millilitres, how many grams per litre and what concentration exactly you are using. Knowing that it is possible to calculate, to try to asess whether it is worth the trouble to look into what you are talking about.

In that perspective, all your claims comes down as unsubstantiated claims only. So far I have seen nothing that makes me want to try to repeat anything of what you have done, it is simply not worth the trouble or work.

Before you came barging in, trying to hijack this diuscussion, this thread was very special, since all we have been talking about here have been prescise, reepeatable experiments that can be copied and verified by anyone. Until you entered the discussion.

We I can only speculate about why, but you have been talking elsewhere about people being "full of themselves". That reflects right back at yourself. Take your discussion with you back to your group, where you are free to moderate and lock out anyone that will not bend over to your skewed version of "caffenol".

As far as me goes what you are talking about is irrelevant. We are not concerned with comercially available developers, nor especially taken with "stand development techniques". My interest at least have been in chipping in, trying to take this seriously and beat the chaos of recipes and heresay about caffenol developers we find on the Net, especially in the USA, into a normal, dependable recipe that can be used and repeated by anyone all across the world.

Closing: Ansco developers are not available over here, nor will they ever be. It is even very hard to get even Kodak and Ilford chemicals.

The closest thing I can come up with, to what you are talking about, is using Rodinal, fortifying that with vitamin C and soda.

Guess what? If I take 30 ml of Rodinal, or even 15ml Rodinal, per tank of developer, it does not matter how much soda I put in there, nor how much vitamin C or coffee, instant or otherwise, because the concentration of commercially available Rodinal would be so strong, the pH so high, and developing agent concentration so high, that anything added would count for just a small percentile to what was there from the manufacturer........

In other words, as most have found out over the last one and a quarter century: it is very hard to improve on Rodinal, as it is with most commercially available developers that have survived the last century.

Last word: stick to an english group, since that google translation service you use makes your arguments look funny and nearly incomprehensible.
 

removed account4

Subscriber
Joined
Jun 21, 2003
Messages
29,832
Format
Hybrid
first i am greeted and warmly welcomed by the person who started this thread
and now you "barge in here" tell me to get lost.

when you were first read or were told about coffee developers, did you tell the people using
this "skewed version of a developer" they were irrelevant idiotic fools, and then
tell them to get lost ?

... you are too much ! :munch:

i find it remarkable that you are a chemist and self- proclaimed "coffee developer expert"
yet you don't even do simple experiments to see if you can improve the developer ... even if that means mixing in a small
quantity of a developer that you know works, to see what might happen, and then doing it again, backing off on the amount you add &C
instead you just recreate what everyone else does ... and you don't show your peers (here) the results of your work
you only make claims, pass judgement, posture and insult people who don't have the same opinion as you...

i thought chemists were natural experimenters, curious and creative about these things ...
i am well aware that you mix the ingredients 6x as strong to store, and doing what everyone "on the caffenol blog" does.
that isn't really what i would call experimental or creative.


earlier to prove a point of how concentrated &C print developer is, you mentioned that you used dektol / d72 as a film developer ...
but your results were bad ... it proves my point that you really are not creative or experimental or a problem solver.

did you try it different dilutions and times?
did you use it when it was partially exhausted + replenish it?
did you develop by inspection or bracket your film exposures ?
did you change how you agitated the film, or not agitate at all ?

or ... did you use it 3 times at the same time/dilution that was "recommended", photograph contrasty scenes and get terrible negatives?

you couldn't be more wrong about ansco 130 ( or dektol since it is the same thing less glycin for all intents and purposes )
but then again, you make claims and have nothing to back up what you say. i on the other hand have 10 years worth of
experience with the developer. i know from first hand experience that 30cc ansco 130+750cc of water
will not stand-develop a 3 stop under exposed film in 25 mins but
30cc ansco 130 + strong caffenol c will develop the film, and it will be good enough to print in a darkroom or scan.,
i have first hand experience in this as well, and i posted them before just the other day.

you complain that i am not using your measurements ...
try using 2-3x the amount of coffee YOU would normally use, and 1.5-2x the vit c YOU would normally use,
and about the same amount of soda as vit c and YOU would normally use, and you will be getting close
to what i use. my coffee is pure robusta and obviously very different and more concentrated than your "blend"


if you want to make this developer into something that will be every bit as good as
a commercial grade developer, but at your fingertips ...
you can not just re-hash what others have said and done, you have to make your
own path, or you will get no where ...
 
Last edited by a moderator:

removed account4

Subscriber
Joined
Jun 21, 2003
Messages
29,832
Format
Hybrid
Hallo John, det er hyggelig og overraskende å se deg delta her i det Skandinaviske forumet.
Når jeg tok initiativet til denne tråden var det bl.a på bakgrunn av dine bilder og din bruk av Caffenol.

Bildene dine er svært inspirerende og jeg følger med på det du gjør.

Det er mange bilder jeg har lagt merketil, men spesielt har jeg lagt merke til noen av dine "low key" portretter.
De er ikke lenger i din APUG portfolio, men noen finnes på dine hjemmesider.
f. eks bildet av jente som leser, http://nanianphoto.com/gallery/flash.php. Nydelig :smile:



thanks again for the warm welcome Omu !
 
Last edited by a moderator:

Ezzie

Member
Joined
Feb 22, 2010
Messages
429
Location
Sande i Vest
Format
Multi Format
Tøfft Svein. Liker de subtile detaljene i det lette skylaget på Storebælta bildene. At du klarer å beholde disse i direkte motsol er imponerende. Hvilken film, eksponeringsteknikk, caffenol oppskrift mv brukte du?
 
OP
OP

OMU

Member
Joined
Oct 23, 2007
Messages
743
Location
Norway
Format
Multi Format
Hei Svein;
Flotte bilder. Synes det fint at du ikke retusjerer bildene dine i photoshop, men lar støv ol. forbli på bildene.
Analogt er en annen disiplin, og da blir uttrykket også anderledes.

Som Eirik, vil vi jo gjerne høre mer om de tekniske detaljene. Så i tillegg til det Eirik nevner, så ta med info om kameraet også.

Og så er det jo hyggelig å få litt nytt blod inn i denne tråden, det så en stund ut til at den var i ferd med å dø ut.
 

removed account4

Subscriber
Joined
Jun 21, 2003
Messages
29,832
Format
Hybrid
den siste rullen jeg tok var uten ansco 130 ...
de er OK, og ser ut som papir negativer,
ansco 130 ville ha glattet alt ut
i stedet for ujevn utvikling.
de er de 4 siste i apuggallery mitt / min siste bloggpost

(there was a url link here which no longer exists)
 

Grainy

Member
Joined
Aug 11, 2010
Messages
188
Location
Norway
Format
Multi Format
Tøfft Svein. Liker de subtile detaljene i det lette skylaget på Storebælta bildene. At du klarer å beholde disse i direkte motsol er imponerende. Hvilken film, eksponeringsteknikk, caffenol oppskrift mv brukte du?

Filmen jeg har brukt er Ilford Delta 400 i 120 film, eksponert som iso 320. Bildene av Storebæltsbroen er tatt med et Rolleiflex. De andre er tatt med et Agfa Jsolette fra slutten av 40 tallet.

Må ærlig innrømme at jeg ikke husker hvordan jeg eksponerte da jeg tok bildene av Storebæltsbroen. Kjenner jeg meg selv rett vil jeg tippe jeg eksponerte litt mørkt pga himmelen og sola. EXIF data på negativer hadde vært praktisk.

Har ikke så mye greie på Caffenol og kjemi, men kan hvertfall beskrive mine rutiner. Kjemikerne får vurdere om fremgangsmåten er korrekt.

Litt om fremkallingen:
First Price kaffi fra Kiwi. Eneste jeg fant om produsent på pakningen er www.unil.no.

C-vitamin pulveret kjøpte jeg på en Life helsekostbutikk. Står "Vitamin C pulver syrenøytralt" på pakingen, produsert i Danmark.

Ozon Compact Krystall Soda kjøpt på Ica om jeg ikke husker feil.

Løste ut 8 teskeier kaffipulver i 200ml vann i en beholder. 5 teskeier krystallsoda i 300ml vann i en annen beholder. Blandet ut 1/4 teskei med c-vitamin pulver i 300ml-løsningen med krystallsoda. Deretter blandet jeg alt i en løsning, totalt 500ml. Lot det stå 5-10 minutter. Fremkalte i 9 minutter på 20 grader. Husker ikke hvor ofte jeg agiterte, men tipper jeg vendte tanken et par ganger i minuttet.

Fixing og skylling som ved vanlig fremkalling.
 

Ezzie

Member
Joined
Feb 22, 2010
Messages
429
Location
Sande i Vest
Format
Multi Format
Tre filmer ruinert. Trodde først det var at jeg hadde byttet til Acros og trengte litt innkjøring. Men det her var det ikke snakk om litt tykke negativer, de er nesten uigjennomtrengelige. Justerte ned fremkallingstidene suksessivt, men også siste film fremkalt i kun 11min er ikke mulig å skanne. Første sjekket jeg lysmåleren, som jeg ikke har brukt lenge. Så sjekket jeg lukkeren på min favoritt linse og der fant vi det. Lukkeren (type iris) er fryktelig treg. Den lukker knapt. Så jeg må sende den til rep i USA nok en gang, kun tre måneder etter siste CLA. Huff

En Acros 100 film gleder jeg meg dog til å skanne, når vel min Mac er tilbake fra rep, og den ble kjørt igjennom min for meg, nye Flexaret - som da ser ut til å fungere. Mulig jeg må bruke denne noe fremover i påvente av at min elskede Kowa linse returnerer fra rekonvalensens.
 
OP
OP

OMU

Member
Joined
Oct 23, 2007
Messages
743
Location
Norway
Format
Multi Format
Eirik;
Hmmm, altid synd med filmer som blir ruinert,
- men ser jo at du ikke har mistet motet. Gleder meg til å se nye bilder fra deg.
 

Ezzie

Member
Joined
Feb 22, 2010
Messages
429
Location
Sande i Vest
Format
Multi Format
Takk Odd Magne. Må innrømme jeg ble litt tung til sinns. Men da det nok ikke skyldes hverken at jeg plutselig har glemt hvordan eksponere, eller at jeg mistet evnen til å blande Caffenol, men at en linse har sviktet, ble jeg merkelig nok i noe bedre humør. Selv om det ikke er gratis å få normalobjektivet fit for fight igjen. Jeg har en 150mm også, som tegner vidunderlig, bare litt mindre anvendelig.
 

FiatluX

Member
Joined
May 11, 2010
Messages
226
Location
Scandinavia
Format
4x5 Format
Jeg har også lige måtte købt en ny lukker til min Apo-Lanthar, jeg troede også først at min Caffenol blanding var helt forkert lige pludselig eller at min lysmåler var død..

Så jeg ved eksakt hvordan du har det! :smile:

Og nu hvor jeg kigger på mine USA negativer ser jeg allerede tendensen til "tykke" negativer i nogle af dem.. Puuuh godt det ikke skete i Arizona.
 

Ezzie

Member
Joined
Feb 22, 2010
Messages
429
Location
Sande i Vest
Format
Multi Format
Takk Fiat, det er ikke investering i filmen som er problemet, men tiden som ble brukt for å få tatt bildene. Jeg bruker gjerne en hel dag på en film. Og for en gangs skyld hadde jeg reist noen kilometer også. Men når det er gått en uke er jeg i humør igjen. :wink:

Og godt å høre at du slapp å få ødelagt Arizona bildene dine. Hadde noe slikt skjedd meg hadde jeg gått i en årelang depresjon. :wink:
 
Joined
May 24, 2010
Messages
741
Location
norway - on
Format
Multi Format
Litt om fremkallingen:
First Price kaffi fra Kiwi. Eneste jeg fant om produsent på pakningen er www.unil.no.

C-vitamin pulveret kjøpte jeg på en Life helsekostbutikk. Står "Vitamin C pulver syrenøytralt" på pakingen, produsert i Danmark.

Ozon Compact Krystall Soda kjøpt på Ica om jeg ikke husker feil.

Løste ut 8 teskeier kaffipulver i 200ml vann i en beholder. 5 teskeier krystallsoda i 300ml vann i en annen beholder. Blandet ut 1/4 teskei med c-vitamin pulver i 300ml-løsningen med krystallsoda. Deretter blandet jeg alt i en løsning, totalt 500ml. Lot det stå 5-10 minutter. Fremkalte i 9 minutter på 20 grader. Husker ikke hvor ofte jeg agiterte, men tipper jeg vendte tanken et par ganger i minuttet.

Fixing og skylling som ved vanlig fremkalling.

Amerikansk blanding, veldig tynn, dette er en nesten rein kaffeblanding, forsterket med bitte lite granne vitamin C.

Det som ligger meg på hjertet er vitaminet. Som vanlig oppgies ikke data nok, helsekostforretninger er spesielt skyldige her.....
"Vitamin C pulver syrenøytralt" betyr nok egentlig at vi har med å gjøre natriumsaltet av askorbinsyre.

Det vil altså si Natriumaskorbitt. Dette er det stoffet som skal bli dannet når man blander soda og askorbinsyre....

Det er en viktig forskjell mellom de to: atomvekta (AKA molvekta eller formelvekta), ettersom H+-ionet erstattes av Na+-ionet i den kjemiske formelen, blir formelvekta ca 30% høyere på Natriumaskorbitten. Det betyr at man må tilsette ca 30% mer for å få samme kjemiske virkning.

En måte å se forskjell på det to typene C-vitamin (helse-industrien gjør ingen forskjell, i kroppen virker de øyensynlig likeens) er å se på hva som skjer når man tilsetter C-vitamin til soda. Når man tilsetter askorbinsyre, skjer en kjemisk reaksjon og man får en lett lysegrønn blanding, som rapportert tidligere. Når man tilsetter natriumaskorbat, skjer ikke dette, askorbatet ser ut til bare å løse seg opp....

"Vitamin C pulver syrenøytralt" betyr akkurat det som står, pga at Na+-ionet har erstattet H+-ionet, er syrevirkningen borte, i kroppen betyr det at dette er lettere å håndtere for mage-tarm, som rapporteres å få problemer av syra.

I en fremkaller betyr dette at syrenøytralisering av sodaen ikke skjer (i de konsentrasjoner vi bruker [ikke amerikanske blandinger da, som er tynt piss....]) reduseres pH med en halv enhet ca pga syren, eks fra 11,8 til ca 11,39 - dette nedsetter virkningen av fremkallerstoffene.

På den annen siude vil bruk av askorbat i stedet for askorbinsyre - som altså gir høyere pH, til dels oppheve virkningen av at man må ha mer askorbat for å få lik mengde fremkallerstoff, det er to måter å få en høyaktiv fremkaller på, enten stor mengde fremkallerstoff eller veldig høy pH.

Om man erstatter Krystallsoda med Lut (lutperler, kaustisksoda), får man en hel pH-verdi høyere pH og lynrask fremkalling. PGA kaustikksodaens lave formelvekt, trenger man ikke så mange gram, og man må være klar over at kaustikksoda kan være farlige saker å holde på med, det blir glovarmt og koker når man blander ut, det må kjøles ned med kaldvann og sprut i øynene tar knekken på synet på noen sekunder, så vær forsiktig! Men kjemisk sett skulle dette virkes akkurat som krystallsoda, men på steroider, godt utgangspunkt er å erstatte 50 gram krystallsoda med ca 10 gram kaustikksoda.....

Jeg skal ta en tur til Lifebutikken nå og bestille en flaske av dette stoffet. Eksperimentene fortsetter!

Erik
 
Last edited by a moderator:

removed account4

Subscriber
Joined
Jun 21, 2003
Messages
29,832
Format
Hybrid
blog and gallery

visit my gallery to see the results
from my 5th roast and 15 year old tmz 3200
 
Last edited by a moderator:

Grainy

Member
Joined
Aug 11, 2010
Messages
188
Location
Norway
Format
Multi Format
Det som ligger meg på hjertet er vitaminet. Som vanlig oppgies ikke data nok, helsekostforretninger er spesielt skyldige her.....
"Vitamin C pulver syrenøytralt" betyr nok egentlig at vi har med å gjøre natriumsaltet av askorbinsyre.

Erik

Jeg kan gjengi ingrediensene som er oppgitt på glasset:
Kalsiumaskorbat, fyllemiddel (dekstrose), acerolapulver (Malpighia punicifolia), nypeekstrakt (Cynosbati fructus), rutin, sitronolje (Citrus limonum rutacea)

Her er forøvrig produktet: http://www.mezina.no/Produkter/cpulver.asp
 
Joined
May 24, 2010
Messages
741
Location
norway - on
Format
Multi Format
Jeg kan gjengi ingrediensene som er oppgitt på glasset:
Kalsiumaskorbat, fyllemiddel (dekstrose), acerolapulver (Malpighia punicifolia), nypeekstrakt (Cynosbati fructus), rutin, sitronolje (Citrus limonum rutacea)

Her er forøvrig produktet: http://www.mezina.no/Produkter/cpulver.asp

Og jeg siterer fra den sida :

"1 boks C-vitamin pulver inneholder 96 gram ren C-vitamin (480 doser)."

Det er altså en 125 gram boks.

Det vil si at man må veie ut 1,25 ggr vekta i resepten for å få riktig dosering.

I tillegg er formelvekta (molvekta, atomvekta) høyere i Ca-ascorbat enn i Askorbinsyre, ca 1,3 ggr.

Dermed er korrekt utveiing ca 1,25 x 1,3 = 1,6 ggr

Det er mye å holde styr på!

Dette bekrefter faktisk noe jeg har hatt på følelsen, men ikke har kunnet dokumentere:

Helsekostforretningene selger askorbat, ikke askorbin, selv om de sier så i reklamen.

Årsaken er at det har vist seg å gi magebesvær for folk som spiser askorbinsyre med spiseskje - disse forretningene kjenner nok kundene sine!
 

Ole

Moderator
Moderator
Joined
Sep 9, 2002
Messages
9,245
Location
Bergen, Norway
Format
Large Format
Fyllemiddelet, dextrose, er sukker. Som, som kjent, er en "restrainer" som hindrer fremkalling.

Sitronolje er heller ikke noe lurt å ha i fremkalleren, eller noen som helst olje for den saks skyld.
 
Joined
May 24, 2010
Messages
741
Location
norway - on
Format
Multi Format
Fyllemiddelet, dextrose, er sukker. Som, som kjent, er en "restrainer" som hindrer fremkalling.

Sitronolje er heller ikke noe lurt å ha i fremkalleren, eller noen som helst olje for den saks skyld.

Spiller ingen rolle, det er derfor vi har soda i overskudd og stor konsentrasjon.
Kaffe inneholder store mengder fettstoffer og voks, mere jo hardere man brenner den, det spiller ikke noen rolle det heller.

Det holder ikke med bare teoretisk kunnskap Ole, du må prøve sjøl, det var en gang ekspertene sa at jorda var flat også og ikke kunne sveve rundt sola, som kjent er den både flat og svever, det kommer an på ståstedet, og praksis teller!

For øvrig kaffeoljene minsker i pulverkaffe, sammenlignet med kaffebønnene, det har med produksjonsprosessen å gjøre....
 
Photrio.com contains affiliate links to products. We may receive a commission for purchases made through these links.
To read our full affiliate disclosure statement please click Here.

PHOTRIO PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:



Ilford ADOX Freestyle Photographic Stearman Press Weldon Color Lab Blue Moon Camera & Machine
Top Bottom