Caffenol - norsk resept?

OP
OP

OMU

Member
Joined
Oct 23, 2007
Messages
743
Location
Norway
Format
Multi Format
Ta en gammel Kodak fargefilm, Kodak Ultra. Putt den i en Holga og ta en tur ut.
Fremkall filmen i Caffenol C-M, 15 min.

Fremkall bildet på et gammelt Agfa fotopapir og bruk Fotospeed LD20, Lith fremkaller.

Garanterer at det er morro og resultatet blir som følger:

(Tar med bildet her på tråden, i tilfelle det er noen som ikke får sett bildene i de vanlige albumene...)
 

Attachments

  • Spjærholmen_Holga_1_web.jpg
    72.9 KB · Views: 101

Ezzie

Member
Joined
Feb 22, 2010
Messages
429
Location
Sande i Vest
Format
Multi Format
Kjempepra Eirik,
Du viser igjen at du er en fremragende fotograf,
og ellers så viser du igjen at Caffenol og Tmax er en kjempekombinasjon.

Takker veldig Odd Magne, men jeg er nok en helt ordinær fotograf skal du se.

Men at TMAX og Caffenol er lagd for hverandre synes å være hevet over enhver tvil.
 

Ezzie

Member
Joined
Feb 22, 2010
Messages
429
Location
Sande i Vest
Format
Multi Format

He he. Ja, jeg har litt lyst til å lage et mørkerom i kjelleren, da kan man få det ennå mer moro med "alternative" teknikker. Se bare på galleriet til Gandolfi, der har du en fremragende fotograf. Ikke at du ikke er helt ueffen du heller da Odd Magne.
 
Joined
May 24, 2010
Messages
741
Location
norway - on
Format
Multi Format
AD diskusjonen om askorbinsyren, og den tilsynelatende mangelen på aktivitet i stoffet jeg fikk tak i på apoteket :

"There is also isoascorbic (erythorbic) acid and sodium isoascorbate (sodium erythorbate). This chemical is an isomer of ascorbic acid and has a slightly higher developing activity. Both the acid and the sodium salt are used extensively in food manufacture as an antioxidant. In the US it is cheaper than ascorbic acid. I have bought sodium erythorbate from a company that sells various spices and flavorings Sutton Bay Spice, www.suttonbayspice.com. Check for a similar supplier in Europe. Since it's considered a food additive it might be easier to obtain. Sutton Bay lists it under sausage supplies. "

DEt er mulig at dette er hele forklaringen, vi bruker E 300, ikke Ascorbicum Acidum, men det finnes ikke et eneste produktblad i hele verden, tydeligvis, som sier noe spesifikt om hva vi er tenkt å putte i munnen!

Ellers driver jeg å skanner gammel Kodak Plus X fra 1984, fremkalt i Rodinal. Det er gamle bilder fra et kultur-arrangement, og skal brukes til et kultur-arrangement i juni 2011.

Sorry to say, kvaliteten på disse skænnene ligger flere lysår foran alt jeg har fått til med Kaffenol.
Det er greitt at man kan få til bra resultater med Kaffenol, så langt rekker ikke jeg min egen 1984-utgave til støvleskaftene, det er sikkert.
Jeg kommer til å være opptatt til ut i januar med å skænne disse gamle filmene som det haster med, og deretter lage bok(!) slideshow til arrangementet og organisere en shoot på arrangementet, dessuten skal jeg skanne de andre 59500 negativene og slidesene jeg har her.

Det blir lite fotografering framover, men jeg håper å få fremkalt de gamle filmene som har ligget her og slengt.

Jeg håper Kodak ikke slutter å lage film! Og at Rodinal og D76 blir å få til jeg dauer!
 

Ezzie

Member
Joined
Feb 22, 2010
Messages
429
Location
Sande i Vest
Format
Multi Format
Fant denne på Caffenol gruppen på flickr. En Caffenol-C-M lignende oppskrift hvor det brukes kalsiumaskorbat. Noen som har noen formeninger om hvordan den virker? Han har tydeligvis testet på flere filmer, og fått fremkallingstider i det området vi opererer med, dvs 15-20 min. Er kalsiumaskorbat lettere å få tak i?

http://www.flickr.com/groups/33051635@N00/discuss/72157625526277124/
 
Joined
May 24, 2010
Messages
741
Location
norway - on
Format
Multi Format

Med vår soda blir det utfelling ac kalsiumkarbonat, dvs det samme som vi kaller kjelestein. Det vil du IKKE ha på negativene dine.

Ser du på formlene, ser du at han antakelig bruker pottaske eller lut, dvs KOH eller NaOH, da trenger man mindre "soda" fordi disse to er mere basisk. En trenger heller ikke karbonat, ettersom man har askorbat allerede.

[Tynn blanding 1000 ml ----> 38 g *soda*, 32 g kaffe, 1,2 g Ca-askorbat, det må være svakt lys i amerikanske scannere og forstørrere, for dette blir tynne filmer! (9 fl oz, 156 grain soda, 130,5 grain kaffe, 5 grain Ca-askorbat)]

Spør hva for slags soda som brukes, helt konkret.

Jeg vil tro at natriumaskorbat er bedre.

Jeg skal prøve med natriumaskorbat og lut....

[1000ml, 20g NaOH, 40g kaffe, 5 gram Na-askorbat] jeg går NED på luten, den er meget sterk og OPP på askorbatet for å få litt action.]

Ingenting er enklere enn å få tak i Na-askorbat, det er bestillingsvare på ethvert norsk apotek.

PS, det var mye spansk på flickr, er det ikke mulig å finne en engelsk side?
Det blir til at jeg logger av her, det er en forbanna idiot som ikke klarer å holde seg vekk fra PM'en min med idiotmeldinger.
 
Last edited by a moderator:

Ezzie

Member
Joined
Feb 22, 2010
Messages
429
Location
Sande i Vest
Format
Multi Format
Vel, den filmen som satt i Pentaxen jeg fikk av fattern, den ble det ikke noe av. 1. Pentaxen tålte ikke været, speilet låste seg konstant. 2. Lukkeren er nok også kaputt, fremre er av lerret og det er spor av mugg, bakre er metall, går tregt og lukker av og til ikke de siste 5mm. 3. Filmen ble revet av når jeg spolte den tilbake. 4. Den var ikke Fuji, men et eller annet obskurt engelsk fotokjede merke, c-41 iso 200. 5. Det som kunne reddes ble fremkalt i Caffenol-C-H med 1.2g/l KBr i 20min. Film helt blank.

Pentaxen er jo et godt bygget kamera, bare så synd at en service på den koster vesentlig mer enn hva man kan få tak i en vesentlig penere eksemplar for.

Nåja, skanner et nytt 120 TMAX100 film imorgen. Mye tåke og snø. Vi får se om jeg fikk til eksponeringen bedre denne gangen.

Obs, obs. Når jeg fremkalte filmene idag fant jeg mugg i KBr'en! Er det mulig? Har det kommet noe opp i den?
 

Ezzie

Member
Joined
Feb 22, 2010
Messages
429
Location
Sande i Vest
Format
Multi Format
Nå er det snart kun jeg som holder denne gående. Vel, her kommer et par bilder fra de to siste rullene med TMAX100. Gått suksessivt ned på KBr'en, og den neste siste rullen hadde kun 0.2g/l, den siste ingenting. Jeg har ikke justerte fremkallingstidene for dette, men gjør det nok neste gang en TMAX film skal i ilden. Nå er kameraet ladet med Acros 100. Og skal vi tro Reinhold er denne like bra i C-C-H/M som TMAX100. Det blir spennende å se.

0.2g/l KBr:







Uten KBr overhodet:







 
OP
OP

OMU

Member
Joined
Oct 23, 2007
Messages
743
Location
Norway
Format
Multi Format
Hei Eirik;
Dessverre så har jeg vært for opptatt med andre sysler i det siste, til at jeg har kunnet delta aktivt her. Men jeg følger med!
Bildene dine er strålende. Må si du hvirkelig har fått dreisen på fremkallinen i Caffenol. I tillegg er bildene velkomponerte og flotte.

Her jo annonsert at jeg skulle prøve en Fomapan. Foreløpig står den urørt i kameraet, men forhåpentligvis får jeg knipset noen bilder i løpet av helga.
 

Ezzie

Member
Joined
Feb 22, 2010
Messages
429
Location
Sande i Vest
Format
Multi Format
Tusen takk begge to.

@Odd Magne. Gleder meg til å se noen Fomapan resultater. Dine gatebilder fra Bergen er veldig fine.

@FiatluX. Jeg hadde nesten ikke turt å la slike negativer fremkalles i Caffenol. Fantastisk vakkert. Bromidstripe har jeg ikke hatt før jeg ikke lenger bruker bromid. Den siste rullen hadde noe. Jeg viste ikke hva det var før du viste det her nå. Mulig jeg må bruke bittelitt bromid likevel da.
 

removed account4

Subscriber
Joined
Jun 21, 2003
Messages
29,832
Format
Hybrid
Dette er bilder laget ved hjelp caffenol fra Sumatra kaffe jeg stekt meg selv.
bønnene var kjøpt grønt, og jeg kokte dem i små grupper for å kontrollere steken.
Dette er 100% Robusta bønner, i motsetning til pulverkaffe, ikke 40% arabica.

(there was a url link here which no longer exists)

bloggen min er oppdatert hver gang jeg gjør negative.

Jeg har stekt mindre enn 0,5 kg, og jeg har 45kg for Sumatra til bruk.

nyte en kaffe
 

Ezzie

Member
Joined
Feb 22, 2010
Messages
429
Location
Sande i Vest
Format
Multi Format
Hei John. Du har ikke valgt enkleste vei må jeg si. Men resultatene ble bra.
 

Ezzie

Member
Joined
Feb 22, 2010
Messages
429
Location
Sande i Vest
Format
Multi Format
Angående mitt første forsøk med Acros 100. Vel, ikke helt der. Eksponert mellom EI 50 og 80 pga mye snøbilder. Men dette kombinert med 15min i C-C-M ble nok for mye av det gode. Den tåler nok ikke overeksponering samt mulig overfremkalling like bra som f.eks TMX. Noen bilder ble det dog, men min Mac kveldet mens jeg holdt på med første frame. Uten å ha noe å vise til vil jeg dog likevel si at her er det muligheter. Kornstrukturen er helt annerledes TMAX. Virker glattere og om mulig finere enn selv TMX. Men å skanne denne filmen er ikke like greit, celluloiden er myere tynnere enn TMAX og krøller seg lett. Vanskelig å få til å sitte i filmholderen overhodet.

Men som sagt, uten PC blir det ikke noen bilder å vise til på et par uker er jeg redd.

P.S. Fremkalte en film TMX 135 også, den ser veldig lovende ut. Spennende å se hva en 60 år gammel Welta m/Cassar 5cm/f2.9 duger til.
 
Last edited by a moderator:

removed account4

Subscriber
Joined
Jun 21, 2003
Messages
29,832
Format
Hybrid
takk eirik

prosessen tar litt lengre tid, men det er like morsomt, og lett å kontrollere.

- john
 

Ezzie

Member
Joined
Feb 22, 2010
Messages
429
Location
Sande i Vest
Format
Multi Format
Jeg likte spesielt tonene i tomatfatbildet. Det er slik jeg liker Caffenol. Bra gjort John.
 

removed account4

Subscriber
Joined
Jun 21, 2003
Messages
29,832
Format
Hybrid
takk for gode ord ...
denne utvikleren har en fantastisk pall, noen ganger myke,
og noen ganger hard ... mye å jobbe med som en universell utvikler.
beklager for meg dårlig å skrive, jeg har en følelse av mr google liker å blande ting opp

- john
 
OP
OP

OMU

Member
Joined
Oct 23, 2007
Messages
743
Location
Norway
Format
Multi Format
Hallo John, det er hyggelig og overraskende å se deg delta her i det Skandinaviske forumet.
Når jeg tok initiativet til denne tråden var det bl.a på bakgrunn av dine bilder og din bruk av Caffenol.

Bildene dine er svært inspirerende og jeg følger med på det du gjør.

Det er mange bilder jeg har lagt merketil, men spesielt har jeg lagt merke til noen av dine "low key" portretter.
De er ikke lenger i din APUG portfolio, men noen finnes på dine hjemmesider.
f. eks bildet av jente som leser, http://nanianphoto.com/gallery/flash.php. Nydelig
 

removed account4

Subscriber
Joined
Jun 21, 2003
Messages
29,832
Format
Hybrid
takk Omu ... dette er en fin forum her, mindre omstridt enn den engelske ... og mer samtale om caffenol
Jeg setter pris på fine ord om min fotografering og min innsats. portrettene du snakker om ble gjort med et papir negativer og svært lang eksponering.
jeg bruk strobescopic / flash og diffusjon bokser, i stedet for å bruke blitsen jeg bare bruke tungsten modellering lys for eksponering. jeg har en masse utløpt Agfa grad 1 og andre utløpt papir. med gradert papir eksponeringene ta 30-40 sekunder jeg har tenkt på snart bruke caffenol for en papir-utvikler, siden papir negativer gjør noen ganger svært høy kontrast / vanskelige negativer --- med mindre motivet er lite lys / flatt lys. kanskje caffenol, er perfekt for papir negative så vel som film, fordi det kan bli gjort for å ha variable kontraster. toffle bruker caffenol for sine utskrifter, og han gjør store sko å fylle med sin imponerende bilder. frem til nå har jeg brukt oppbrukt papir utvikler (ansco 130) og et vannbad, og frisk utvikler, og blande papiret negativer mellom de 3 skuffer til den ser OK .. det er vanskelig. mitt håp er at caffenol kan gjøre det lettere.

Takk igjen for gode ord og godt nytt år til dere alle ..

-john
 
Joined
May 24, 2010
Messages
741
Location
norway - on
Format
Multi Format

This is an utter folly, roasting coffe beans most likely DIMINISHES the caffeic acid content in the beans!

Witness this quote from wikipedia :
"Caffeic acid is a hydroxycinnamic acid, a naturally occurring organic compound. This yellow solid consists of both phenolic and acrylic functional groups. It is found in all plants because it is a key intermediate in the biosynthesis of lignin, one of the principal sources of biomass."

This indicates that caffeic acids (or rather phenolic acids) are a natural part of ALL green vegataion and the growth thereof. Cucumbers in particular are said to be very high in caffeic acid, and hopefully, noone would be fool enough to try to roast cucumbers.....?

By roasting coffee beans, we change the TASTE, because some of the phenolic acids are turned into fats (and probably theerein lies the taste I crave for every morning).

We turn to instant coffee, instead of the beans because of two reasons : its easily commercially available. Thats the most important. The second is its easy to make a concentrated solutions, this is the second, but just as important as the first. Getting the right concentration from the beans seems a pain in the butt, and leads to long developing times and more importantly, since noone guarntees whats inside the beans one might find, the results are totally unpredictable.

Roasting the beans transforms some of their contents, overroasting turns everything into charcoal, which will absorb active substances like developing agents and other stuff....

I have not found any chem. analysis of caffee-beans, but think the roasting process diminishes the caffeic acid content, however it possibly makes it more available to our use, if we used non-roasted beans or cucombers, we'd need to venture into some sort of chemical fabrication process, to try to extract the acids....

A lot of work, a lot of unnecessary work, since we already have a viable, and readily available alternative in instant coffee at our fingertips...............

Of course I'd love to develop films in cucumbers, but my first bet would be ordinary tea, like Earl Grey, or better yet, a tin of instant Herbal tea from Switzerland, that I found in the supermarket, just before Christmas!

To me, its a pity that so many people put so much weight on the coffee-part in these recipes.

Since the connection between soda and ascorbic acid was put forward, people should realize that ascorbic acid, or the reaction-result thereof in solution, sodium ascorbate, is the main developing agent here, while the coffee content is relegated to a secondary role, much like the connection between Metol and Hydroquinone in ordinary developers.

It's easy to put forward a coffee-free ascorbate developer, while an ascorbate-free coffee developer guarantees very long development times, lack of contrast and thin negatives (low ISO).

But the stamina and work load of such a project like this is of course impressive!
 

removed account4

Subscriber
Joined
Jun 21, 2003
Messages
29,832
Format
Hybrid
erik

over et år siden hadde jeg en samtale i chatterom med PE om caffenol utvikler. han sa det var sannsynligvis den vit c som gjorde det meste av arbeidet i caffenol. i en annen tråd her på apug patrick Gainer foreslått
at appelsinjuice, Tylenol og ammoniakk vil trolig utvikle film, i en annen tråd darkroomexpermente behandlet film i rosmarin. på flickr er det folk som behandler filmen sin i sin egen urin. hvem vet, kanskje er det folk som skal bruke rabarbra eller agurker neste?

ingen som har foreslått å gjøre det jeg (eller noen andre) har gjort, eller at du behandler film eller gjøre forstørret eller kontakt utskrifter fra kaffe behandlet film. det viser bare at å lage en utvikler med hjemmelaget kaffe er mulig. Det viser ikke at det er bedre
eller verre enn noen av de andre utviklere der ute ... eller at mine metoder
er bedre, bare at det er mulig

Jeg har en mørk stek i dag vil jeg bruke neste dag eller så
Kanskje jeg skal bruke en lysere stek ... siden jeg kan lage kaffe
meg selv at det ville være vanskelig å justere den mørke om hva jeg vil.
pulverkaffe, synes å være omtrent 10x dyrere enn
Kaffe jeg er i stand til å kjøpe og lage mat selv. Jeg har ikke noe imot de 15 minuttene av røyk til å ha det gøy.


ha en fin nytt år

john
 
Last edited by a moderator:
Joined
May 24, 2010
Messages
741
Location
norway - on
Format
Multi Format
Gjør det enkelt, så enkelt som mulig.

Ettersom det er MERE caffeinsyre i kaffebønnene FØR du roster dem, la vær å kaste bort 15 minutter!
Hvem vet kanskje blir resultatet enda bedre?

Lykke til.
 
Cookies are required to use this site. You must accept them to continue using the site. Learn more…