Pt/Pd prints - 1st image printed very good but the second gave me this ...

Grain rain

A
Grain rain

  • 0
  • 1
  • 83
Dancer In Motion

A
Dancer In Motion

  • 4
  • 1
  • 107
Birds eye view

A
Birds eye view

  • 2
  • 2
  • 127
EmptyName 7.jpg

A
EmptyName 7.jpg

  • 10
  • 8
  • 331

Recent Classifieds

Forum statistics

Threads
189,787
Messages
2,646,814
Members
97,347
Latest member
A Modest Mouse
Recent bookmarks
0
Joined
Jun 3, 2018
Messages
55
Location
Doha
Format
Digital
Hello to this wonderful community,

I have been testing with Pt/Pd for some months and this week I managed to print my first image (using P.Mrhar method for the digital negative). Please see the Calla Lily attached. The second image using exactly the same process came out really bad (attached), any idea what went wrong? I tested my developer with a second print of the
Calla lily and it was perfect so my developer is not contaminated (ammonium citrate). Can be the application of the sensitiser on the paper?

Your feedback is much appreciated

Minas
 

Attachments

  • IMG_8909.jpg
    IMG_8909.jpg
    530.7 KB · Views: 224
  • IMG_8913.jpg
    IMG_8913.jpg
    481.9 KB · Views: 216
OP
OP
Joined
Jun 3, 2018
Messages
55
Location
Doha
Format
Digital
Hello Dan,

Yes it is the same paper and exactly same process. My temp is steady at 22C and humidity was similar-57% to 61%. Color might be different a bit due to the different lighting when i took the pictures with my phone.
 

nmp

Member
Joined
Jan 20, 2005
Messages
1,872
Location
Maryland USA
Format
35mm
Assuming that the 2nd Calla print after the bad print was not coated at the same time (i.e. from the same mixed sensitizer) and everything else was exactly the same, I am guessing something went awry in mixing of the various components. It is easy to mess up the drop counting or to switch the bottles, something I am prone to do myself. If you are not able to recreate this problem, hopefully this was a one-off event.
 
OP
OP
Joined
Jun 3, 2018
Messages
55
Location
Doha
Format
Digital
Assuming that the 2nd Calla print after the bad print was not coated at the same time (i.e. from the same mixed sensitizer) and everything else was exactly the same, I am guessing something went awry in mixing of the various components. It is easy to mess up the drop counting or to switch the bottles, something I am prone to do myself. If you are not able to recreate this problem, hopefully this was a one-off event.

Yes, the second Calla print was coated later this day using different sensitizer. I always coat my papers one by one as I let them dry in a box that fits one paper only.
 

Dan Pavel

Member
Joined
Sep 11, 2017
Messages
188
Location
Constanta, Romania
Format
Multi Format
Yes, the second Calla print was coated later this day using different sensitizer.
This could explain the phenomena.
Try to reprint the second print and if this time it comes OK it could be a mistake in mixing/measuring the solutions in the sensitiser.

Otherwise, the Ferric Oxalate in the sensitiser could be too old or impure/improper mixed in solution.
A few months ago I've got some Ferric Oxalate solution from an ebay seller and faced the same problem with some Palladium prints - faded, yellowish colors with reduced contrast and no blacks at all. After changing the Oxalate with a proper prepared one everything was OK. Your faded print reminds me of how my PD prints looked.
 
Last edited:

Alan9940

Member
Joined
Jun 17, 2006
Messages
2,191
Location
Arizona
Format
Multi Format
Otherwise, the Ferric Oxalate in the sensitiser could be too old or impure/improper mixed in solution.

This would be my guess as well. FO lasts, at most, about 6 months and tends to die suddenly.
 
OP
OP
Joined
Jun 3, 2018
Messages
55
Location
Doha
Format
Digital
This would be my guess as well. FO lasts, at most, about 6 months and tends to die suddenly.
I used the same FO for the second print that came out perfect, i bought it from http://www.firstcall-photographic.co.uk a couple of months ago so I guess is not bad. I have an order from B&S on the way.
Looks like the only explanation is a mistake in the mix. I will try again on in a couple of days and will post the result!

Thanks to all for helping out
 
OP
OP
Joined
Jun 3, 2018
Messages
55
Location
Doha
Format
Digital
I used the same FO for the second print that came out perfect, i bought it from http://www.firstcall-photographic.co.uk a couple of months ago so I guess is not bad. I have an order from B&S on the way.
Looks like the only explanation is a mistake in the mix. I will try again on in a couple of days and will post the result!

Thanks to all for helping out
I can confirm that it was a mistake in the mix, I managed to have a good print today (not very contrasty though), please see attached
 

Attachments

  • IMG_8962.jpg
    IMG_8962.jpg
    1.2 MB · Views: 182
Photrio.com contains affiliate links to products. We may receive a commission for purchases made through these links.
To read our full affiliate disclosure statement please click Here.

PHOTRIO PARTNERS EQUALLY FUNDING OUR COMMUNITY:



Ilford ADOX Freestyle Photographic Stearman Press Weldon Color Lab Blue Moon Camera & Machine
Top Bottom