Harise,
Izvini na pauzi, bio sam par dana na skijanju!
Iz mog iskustva, kad god pomislis kako "sve znas" to ti je najbolje upozorenje da ces uskoro "zvisnuti glavom u zid" i da ces shvatiti koliko u stvari ne znas i sta sve jos moras nauciti!
Uvek radi! Provereno! Na svim nivoima!
Da, Imas prave knjige! U prvoj knjizi je Ladislav u principu ispricao sve sto je imao. Za drugu je vec bila muka sta napisati! Ono sto mi se kod njega dopalo je taj neki "komsijski-dobronamerni" pristup.
Kod njega sam prvi put procitao za dvokomponentne razvijace i posle toga sam postao njihov strasan ovisnik.
Ja vise i ne znam koliko sam fotografskih knjiga procitao da bih prosle godine sasvim slucajno naleteo na knjigu Andreas Feininger-a "The Complete Photgrapher". Bilo mi je stvarno zadovoljsto procitati je.
Od Svetog A. Adamsa (Camera, Negative, Print) nisam tako nesto dobro i pametno procitao!
Pusti poredjenje PC-Mac, sve ti je to isto! Jedino Mac izgleda bolje i kosta vise! Ja sam "skoro" presao sa PC na Mac. Ne bi ja, nego me nagovorio tvoj imenjak, Haris Hasimbegovic, ovdasnji color management genije:
http://www.chromalink.com/
Te kataloge za koje se ti interesujes je uglavnom objavljivao "Salon Fotografije FSJ" na nekadasnjem (a za mene i sadasnjem) Bulevaru Revolucije.
Video sam da mogu da se kupe na Foto razmeni u Beogradu par puta kada sam imao priliku da na njih svratim.
Ja sam ovde doneo Stojana Kerblera i Debeljkovica. On mi je bio profesor fotografije jedan semestar na Akademiji i posle smo bili dobri prijatelji. Ne znam da li si video ali je Debeljkovic neposredno pred smrt imao retrospektivnu izlozbu i objavljen mu je veliki katalog. Negde u isto vreme mu je reizdata knjiga "Stara srpska fotografija" i njegov sin Dusan je izdao odlicnu knjigu koju je Branibor pripremio o jednom od prvih beogradskih fotoamatera "Beograd i Beogradjani krajem 19 veka vidjeni okom marka Stojanovica".
Koliko sam mogao da vidim "Refoto" koji izlazi u Beogradu je odlican magazin, ne znam da li ga pratis?
Josip Klarica je vrlo zanimljiv lik! Cak sam ga i ja, ne tako davno, trazio na Internetu. Jedan moj dobar prijatelj iz Bgd je bio njegov rodjak te sam uglavnom od njega imao informacije.
Na zalost, kada je Ludilo u Zavicaju pocelo, prijatelj mi ode sa Seseljom.... Koliko sam tada saznao, Klarica je zavrsio fotografiju na FAMU u Prgu i bio je jedan od poslednjih i najomiljenijih Sudekovih asistenata. Tih 80tih je bio potpuno u alternativnim procesima. Na zalost, tesko mogu neceg konkretnijeg da se setim. Sto ga ne nazoves telefonom?
Pozdrav
Goran