Sammenslutning Af Danske Analoge Fotografer

Discussion in 'Scandinavia' started by Linow, Dec 7, 2007.

 1. Linow

  Linow Member

  Messages:
  76
  Joined:
  Dec 1, 2006
  Location:
  Denmark, Ode
  Shooter:
  Medium Format
  Jeg har længe tænk om der ikke kunne være grobund for en analog foto klud i Danmark.
  En klub på tværs af hele landet, med et/to årlig møde, den kunne så lige under eller sammen Selskabet for Dansk Fotografi og med spalte plads i Dansk Fotografi.
  Her under kunne man så også tag Dansk Fotohistorik Selskab og andre relevant klubber og selskaber.

  Hvad syndes I og er det noget der skal arbejdes vider på?

  Linow
   
 2. Erik Hartmann

  Erik Hartmann Member

  Messages:
  254
  Joined:
  Sep 25, 2006
  Location:
  Copenhagen
  Shooter:
  Large Format
  Ganske god ide..... DAF... ret sjovt.....
   
 3. Falkenberg

  Falkenberg Member

  Messages:
  473
  Joined:
  Sep 30, 2007
  Location:
  Denmark
  Shooter:
  8x10 Format
  absolut en god ide
   
 4. Tom A

  Tom A Member

  Messages:
  148
  Joined:
  Apr 28, 2005
  Location:
  Moen, DK
  Shooter:
  Multi Format
  Meget svær spørgsmål, synes jeg...

  Jeg er udmærket klar over at der sidder en hel del danske analoge fotografer rundt om i de danske klubber, som savner nogle ligesindede at tale med og disse fotografer kan man få fat i via Selskabet for Danske Fotografi. Personligt er jeg nu ikke særligt begrejstret for at blande Selskabet for Danske Fotografi ind i billedet, da jeg synes, at det signal de sender med deres ensidige fokus på digital foto og billedmanipulation er, at analog fotografi er dødt og de ikke gider interessere sig for "et par håndfulde" særlinger som dyrker analog fotografi.

  Hvorvidt en klub / forening kan baserer sin overlevelse på et par årlige møder og en spalte i et blad, tvivler jeg på. Personligt vil jeg hellere vende mig mod APUG, da der dagligt, er en livlig debat på siden og der er mange inspirerede mennesker som kommer med indlæg på APUG. Hvilket falder i tråd med, at det altid har været fra udlandet at jeg har hentet min inspiration, okay, jeg har lige været på Kirsten Klein udstilling, så nu er der også inspiration herhjemmefra :smile:.

  Nå, men det jeg forsøger at sige er, at jeg er mere interesseret i et interskandinaviske APUG-samarbejde, end et rent dansk. En mulighed for at få fat i de danske analoge fotografere som ikke kender til APUG, kan være at skrive en eller flere artikler til Dansk Fotografi, hvori eksistensen af APUG gøres klar og på den måde få de sidste danske analog fotografere med i fællesskabet.

  mvh Tom
   
 5. Kvistgaard

  Kvistgaard Member

  Messages:
  283
  Joined:
  Jun 10, 2005
  Location:
  Svendborg, D
  Shooter:
  Multi Format
  Vi er da godt i gang med at stable en slags virtuel dansk analog fotoklub på benene via dette forum - hvis Emils idé (var det ikke Emil, der foreslog det?) om et møde på Vrå Højskole bliver til realitet, har vi jo sådan set allerede opfyldt ét af Linows mål.

  Det er en god idé at vise flaget over for SDF, synd & skam er det hvis alle nye generationer af fotografer skal være uden viden om, at det analoge fotografi stadig lever og har masser at byde på, i retning af proces såvel som slutprodukt. Hjernevaskningen i retning af digital er ret massiv, forekommer det mig, og det er brandærgeligt hvis nye fotointeresserede ikke engang får mulighed for at give det analoge en chance. Jeg har set et par posts fra folk her på sitet, der er startet med digital, for siden at supplere med (MF/LF) analogt foto, efterhånden som interessen for fotografi er blevet indgroet. Og hvorfor ikke?

  tjek i øvrigt Seans thread http://www.apug.org/forums/forum50/45010-world-photography-has-changed-but-why-should-we.html - en del interessante kommentarer omkring co-eksistensen af analogt og digitalt. Der findes åbenbart indebrændte fundamentalister i både den analoge og den digitale lejr, alle insisterende på at den anden side har uret og repræsenterer det underlødige. Dén forsuring kunne vi måske undgå ved at holde vores danske omverden opmærksom på, at det analoge fotografi lever & har det godt, og at begge sider har eksistensberettigelse.
   
 6. gandolfi

  gandolfi Member

  Messages:
  1,798
  Joined:
  Jan 28, 2005
  Location:
  Denmark
  Shooter:
  Large Format Pan
  well - jeg synes det er en fremragende ide.
  De "indebrændte fundamentalister" er i Danmark mest de digitale - men som oftest mest i web form. Jeg har haft mange kurser efterhånden, hvor 95% af kursusterne er digitale, men hvor en hel del af dem åbner øjnene når de ser den analoge virkelighed.
  man kan ikke sammenligne analoge og digitale billeder på en computerskærm.

  Vi på Vrå Højskole har en drøm (eller mit julegaveønske:wink:) : at lave - udover vores "normale" højskolevirkelighed - et slags arbejdende museum.
  et sted, hvor man kan komme på kurser, og prøve nogle af de gamle teknikker, der er så sjove/smukke.
  At arbejde med de gamle kameraer, i stedet for at gemme gem bag glasruder..

  At samarbejde med fotomuseet i Herning.
  (Måske låne nogle af deres doubletter som står nyttesløst i kælderen - som brugskameraer..)

  at lave udstillinger - her på skolen, men osse rejsende udstillinger.

  at invitere specialister i gamle teknikker til at gæsteundervise..

  At invitere andre specialister til at bruge en tid (en uge?) på højskolen, hvor han/hun kunne gå og "lege".. ("månedens kunstner")

  Gerne ha et samarbejde med Dansk Fotohistorisk selvskab"..

  Et miljø, der ikke nødvendigvis er dansk, men i høj grad internationalt..

  "Selvskabet for Ægte Fotografi":tongue:
   
 7. OP
  OP
  Linow

  Linow Member

  Messages:
  76
  Joined:
  Dec 1, 2006
  Location:
  Denmark, Ode
  Shooter:
  Medium Format
  Jeg så gerne at analogformen kom på samme niveau som det digitale medie.

  Men realiteten er jo som kendt bare en anden, hvilket nok mest skyldes fotohandlerne, der kun vil koncentrere sig om at sælge digitalt udstyr. Fordi det er sjovere, mere spændende og fordi antal pixels er lig med længden på ens tissemand ”Hvis man kun tilbyder digitalt, bliver det hele også digitalt”
  Jeg så også gerne, at man i SDF af egen fri vilje, ville gøre mere for det analoge, men da der ikke er en samling på de analoge brugere, må det jo siges at være svært at gøre noget. Hvor tit er det lige at denne gruppe gør opmærksom på sig selv i Dansk Fotografi? (inden for det sidste år, tror jeg det kan tælles på 2 fingrer)
  Man kan ikke forlange, at hvis man kun holder noget på nettet, at der så vil ske en udbredelse eller tro at så er den hellige grav bevaret. Vi ved alle at der ikke er meget der kan overgå det at møde andre ligesindet nørder eller få et blad i hånden være anden måned med artikler om det der binder os sammen.

  Helt personligt kunne jeg godt tænk mig en landsdækkende sammenslutning af analoge fotografer, gerne med små lokale grupper. Det ville være super hvis man lokalt (Odense) kunne mødes 1,2,3 eller 4 gange om måneden og 4 gange på landsplan. Og det ville være genialt hvis der også var et blad der blev sendt ud x antal gange om året. Kunne det her også lykkedes at få andre med, så som: Dansk Fotohistorik Selskab, Fotomuseet i Herning, Brands fotomuseum og Vrå Højskole, så kan man begynde at snakke om en sammenslutning der vil noget. Hvis man så samtidig kunne få det til at køre over nettet gennem APUG ville det være perfekt, så ville vi sidde med den lange ende når det kommer til at kæmpe et slag for den analoge fotografering.


  Linow
   
 8. gandolfi

  gandolfi Member

  Messages:
  1,798
  Joined:
  Jan 28, 2005
  Location:
  Denmark
  Shooter:
  Large Format Pan
  ikke mig. Jeg vi har det godt heroppe med det niveau analog fotografi nu bringer os..:D

  (ikke at jeg ikke er enig i din skrivelse..)
   
 9. Falkenberg

  Falkenberg Member

  Messages:
  473
  Joined:
  Sep 30, 2007
  Location:
  Denmark
  Shooter:
  8x10 Format
  Samarbejdspartnere

  I denne forbindelse ringede jeg lige til Fotografisk Center og snakkede med Lars Schwander og han mente det var en rigtig god ide at der blev slået et slag for det analoge fotografi. De har muligheden for at udstille og de har lokaler meget centralt i København. Lars Schwander sagde at de gerne ville støtte et initiativ med alt undtagen penge.
  Der er også Teknisk Skole på Amager. De underviser i brug af analoge kameraer og fremkaldelse.

  Det ville give en god grund for at have samligssted i Vrå eller Herning, Odense og i København.

  Hvad er kravene for at blive en forening under SDF ?

  Klart en god ide at bruge apug som online samlingssted.

  Hvordan får vi lettest stablet det på benene ?
   
 10. Kvistgaard

  Kvistgaard Member

  Messages:
  283
  Joined:
  Jun 10, 2005
  Location:
  Svendborg, D
  Shooter:
  Multi Format

  - meddeler i SDF-bladet, at analogt foto ikke er helt så uddødt som fotohandlerne påstår, og giver kontaktinfo, så fotografer med analoge tilbøjeligheder kan henvende sig (i al diskretion, så de ikke taber anseelse i deres egen fotoklub, naturligvis:wink:).

  Mht til at mødes: jeg har som nævnt i en anden tråd svært ved at finde tid til at fotografere (jeg vil gerne i den anledning advare mod at få børn. De er frygteligt besværlige), så jeg har desværre ikke tid til at afsætte ugentlige aftener til klubformål i øjeblikket. Min præference er kvartalsmøder, ikke oftere end det.
   
 11. Johs

  Johs Member

  Messages:
  156
  Joined:
  Oct 8, 2007
  Location:
  Larvik, Norw
  Shooter:
  Large Format
  Et miljø, der ikke nødvendigvis er dansk, men i høj grad internationalt.. , og/eller et skandinavisk fellesskap.

  I Larvik har vi i Norge allerede hatt flere samlinger i vår historiebok for året 2007. Det er vel ingen umulig oppgave for dere i Danmark å få til det samme. Det krever selvsagt mye arbeide, uten tvil. Men selv med få mennesker så er det fullt mulig å få det til om vilje, lyst og entusiasmen er til stede. Jeg ønsker å besøke dere i Danmark på nyåret for å eventuelt dele med dere våre erfaringer eller hente ny inspirasjon for vårt eget planlagte sommertreff i juli i Larvik 2008.

  Enten med fly til København fra Sandefjord eller med Colorline - Peter Wessel til Hirtshals og Vrå.

  Min epost adresse minolta_md@yahoo.no eller mob. 00 47 98231040.

  Ta gjerne kontakt via mail eller telefon.

  Johs
   
 12. OP
  OP
  Linow

  Linow Member

  Messages:
  76
  Joined:
  Dec 1, 2006
  Location:
  Denmark, Ode
  Shooter:
  Medium Format
  Det nemmeste er at finde ud af hvor mange der kunne være interesseret i at være aktivt i opstart af en sådan sammenslutning.
  Så skal der vel laves en lille arbejdsgruppe.
  Der efter brainstorme på opgaven og så gælder det om at få delt opgaverne ud til de forskellige.
   
 13. Soeren

  Soeren Member

  Messages:
  2,649
  Joined:
  Nov 5, 2004
  Location:
  Naestved, DK
  Shooter:
  Multi Format
  Jeg er nok mest enig med Tom mht. foreningsdelen. En regulær forening kræver en del administrativt arbejde og skal den være under SDF stiller de også krav..... og det bliver tidskrævende. Jeg er mest tilhænger af en fotogruppe under APUG med en løsere struktur. Jeg synes dog at Emils indlæg er spændende og værd at bygge på.
  Dette skal dog ikke forstås sådan at jeg ikke vil være med og yde en indsats hvis/når det bliver en realitet, jeg mener bare at vedtægter, regnskab og administration er kedeligt og tidskrævende.
  Min holdning er at analogt fotografi er ligeværdigt med digitalt og ikke en anakronisme forsøgt holdtt i live af nogle naive nostalgikere. Min egen exit fra en fotoklub skyldes den ringe respekt over for fotografiet og en (i mine øjne) overdreven begejstring for digital manipulation. Jeg ved at der er flere analoge fotografer tilbage i klubben men om de er interesseret i en decideret analog fotoklub ved jeg ikke. I øvrigt mener jeg at det er vigtigere at give plads til forskelle mht billedsyn og ikke lade sig dirigere af den konformitet der præger mange etablerede klubber (og SDF)
  Mvh
   
 14. OP
  OP
  Linow

  Linow Member

  Messages:
  76
  Joined:
  Dec 1, 2006
  Location:
  Denmark, Ode
  Shooter:
  Medium Format
  :smile:Skal det læses som at du melder dig til at rykke en sådan kontaktannonce ind i Dansk Fotografi???
  ”Deadline er lørdag d.15-12”:smile:
   
 15. OP
  OP
  Linow

  Linow Member

  Messages:
  76
  Joined:
  Dec 1, 2006
  Location:
  Denmark, Ode
  Shooter:
  Medium Format
  Hej Søren
  Jeg ved heller ikke hvor realistisk det vil være at samle alle analoge fotografer i en reguler klub, men det er da stadig en ide der er vær at arbejde hen imod. Der er meget forarbejde der skal gøres og hele projektet er jo ret formløst på nuværende tidspunkt.

  Jeg tror bare, at hvis der er nogen der har lyst til at løse en opgave, så kan det også lykkes.
   
 16. Kvistgaard

  Kvistgaard Member

  Messages:
  283
  Joined:
  Jun 10, 2005
  Location:
  Svendborg, D
  Shooter:
  Multi Format
  Hej Linow,

  som tidspunktet, jeg skriver dette på måske antyder, nåede jeg ikke deadlinen den 15. Jeg vil meget gerne skrive et indlæg til næste udgave af DF, og vil tjekke, om de eventuelt kan bringe det på sdf.dk inden da.

  Er der nogen, der gider tjekke mit skriv igennem før jeg poster det? Vil gerne rundsende til et par stykker som pm, for et hurtigt sanity check.
   
 17. OP
  OP
  Linow

  Linow Member

  Messages:
  76
  Joined:
  Dec 1, 2006
  Location:
  Denmark, Ode
  Shooter:
  Medium Format
  Jeg vil gerne hjælpe med at tjekke det igennem for dig.
  Jeg tror stadig du kan nå det, Ebbe (redaktøren) er en flink mand.
  erllers kan jeg også lige høre ham af, vi sidder i samme klub.
   
 18. lhaumann

  lhaumann Member

  Messages:
  44
  Joined:
  Feb 2, 2008
  Location:
  Scandinavia
  Shooter:
  Multi Format
  Jeg vil gerne tage ovenstående juli tanker op i lyset af vores drøftelser i Frederiksværk i januar:
  Var der ikke en vis koncensus om en løsere sammenslutning, idet de fleste af os ikke ønsker at skulle involvere os i endnu en gang bestyrelse, regnskabsadministration af kontingenter mm.. I øvrigt er flere af os medlemmer af fotoklubber, men føler os efterhånden som outsidere der, selv om vi har det hyggeligt socialt. Ved at inspirere og støtte hinanden i en løs sammenslutning kunne vi forhåbentlig i vores respektive klubber positivt fremme de spirende lyster til mørkekammerarbejde, der trods alt popper op faktisk ganske ofte (pyhh, punktum).
  Ved henvendelser her og der kan det nu alligevel være praktisk udadtil med et navn, et formuleret formål og et sæt vedtægter; kontingent kan jo være nul kroner.
  Muligvis er dette allerede diskuteret i det der Google-øhh, her er så yderligere forslag:

  'Sammenslutningens navn er Analoge fotografer i Norden.' (AnFoNord, AnafoN, whatever)
  Alternativt '--- i Danmark/Norge' for min skyld gerne '--- i Norge og Danmark' for nu at tage højde for at 1814 har fundet sted. Helst så jeg en nordisk sammenslutning, men det kan gå hen og blive tungt, og i øjeblikket er det vel mest danskere og nordmænd, der kommunikerer? Personligt finder jeg det meget inspirerende om vi både er bakkefolk og bjergfolk - senere kan vi så forhåbentlig også omfatte skovfolk.

  'Sammenslutningen har som formål at fastholde og om muligt videreudvikle det fysisk/kemiske mørkekammerarbejde ( betegnet analog fotoarbejdsform) som håndværk til fremme af fotografiet som dokumentar og kunstnerisk udtryksform, især men ikke udelukkende i Norden.' (---- i Norge og Danmark)

  'Sammenslutningen søger at opfylde dette formål ved medlemmernes gensidige inspiration og praktiske hjælp i form af internet kommunikation og afholdelse af møder og arbejdssammenkomster arrangeret i skiftende landsdele i de deltagende lande. Med internettets muligheder udveksler sammenslutningens medlemmer desuden i høj grad viden internationalt.'

  'Sammenslutningens hjemsted kan som følge af ovenstående opfattes som internettet/cyberspace og med skiftende postadresse hos den til enhver tid siddende formand og kontaktforum under www.APUG.org.'
  Det ville måske være godt, om vi kunne komme under vingerne på en etableret fotografisk institution, det være sig i Herning, Odense eller København.

  'Som medlemmer optages hovedsagelig aktive fotografer med analog arbejdsform; generelt kan alle, der kan gå ind for sammenslutningens formål optages som medlemmer.'

  Og så de sædvanlige foreningsvedtægter mht. generalforsamling og sammenslutningens opløsning mm.

  Det var så forslagene til opfølgning, så vi, ret mig lige om jeg husker fejl, kan holde stifende forsamling i Vrå til september; nu kommer vi jo ikke alle til Vrå (jeg gør), såhh-øhh - kunne vi holde cyberspace forsamling?? Dette ville i så fald afhjælpe transport problemer især ved en norsk/dansk sammenslutning, og mere højtideligt behøver det jo heller ikke være.
  Eller talte vi om at gøre det ifm. at mødes engang i april/maj, hvis vi kunne få en institution til at lægge lokale til endnu en hyggelig og givtig sammenkomst - blev Brandts ikke nævnt, Linow eller andre, der måtte kende nogen der??

  Ja, ovenstående smørre er jo nok alt sammen udtryk for, at jeg glæder mig til vi ses igen - hilsen Lars
   
 19. lhaumann

  lhaumann Member

  Messages:
  44
  Joined:
  Feb 2, 2008
  Location:
  Scandinavia
  Shooter:
  Multi Format
  Vedføjelse til forslag

  Hej Nordmænd og -kvinder, det skyldes min uvidenhed med norske fotografiske institutioner, at jeg som muligt fremtidigt hjemsted for sammenslutningen ikke nævner fx Oslo sammen med Herning, Odense og København. Er der i Norge noget svarende til fx Fotohögskolan i Gøteborg eller et kunstmuseum med vægt på fotokunst og historisk dokumentation?
  Lars
   
 20. Tom A

  Tom A Member

  Messages:
  148
  Joined:
  Apr 28, 2005
  Location:
  Moen, DK
  Shooter:
  Multi Format
  Interessante overvejelser du har gjort dig Lars. Interssante, fordi de rammer tæt på det jeg kunne ønske mig at Sammenslutningen får som indhold i formålsparagraffen. Altså, det nordiske islæt, at fokuset er på det fotografiske håndværk og den løse / uformelle struktur i Sammenslutningen, men dog med standart paragrafferne om generalforsamling etc., som er gode at have med, når en forening skal ud og præsenterer sig udadtil (f.eks. i fonde).

  Jeg håber arbejdsgruppen / styregruppe lade sig inspirer af dine overvejelser :smile:

  Hilsen Tom
   
 21. BYS

  BYS Member

  Messages:
  16
  Joined:
  Mar 7, 2008
  Shooter:
  Medium Format
  Hej alle, jeg har lige meldt mig ind, faldt over dette forum ved en tilfældighed, virker som et godt og vigtigt sted at være med.

  En løs sammenslutning af Danske analoge fotografer, lyder i mine øre som en rigtig god ide og jeg vil gøre hvad jeg kan for at støtte initiativet, så hvis der er brug for hjælp af den ene eller anden art, er det bare at kontakte mig. Jeg vil under alle omstændigheder møde op hvis det bliver til noget.

  Jeg forsøgte sammen med Lasse Mellberg og Hans Nohlberg, tilbage i 1997 at gøre noget tilsvarende for nordiske værksteder der arbejder med alternative prosesser. Vi fik støtte af Nordisk råd og vi bookede plads på Vrå Højskole for 3 dage, men dengang gik det ikke fordi der var for meget uro i fotografiske kredse rundt omkring (læs: Digital vs. Analog) De tider er heldigvis forbi - håber jeg.

  For et par år siden, i forbindelse med lukningen af Agfa Photo, blev der haste indkaldt til et krisemøde på Brandts, for at drøfte muligheden af oprettelsen af et samlingssted for analoge fotografer på internettet, og et forum blev oprettet på Museet for fotokunst's hjemmeside. Dette forum led en krank skæbne og døde hurtigt og jeg tror det skyldes manglen på fysisk kontakt:smile:

  Jeg tror, at hvis det skal lykkes, skal der lægges vægt på muligheden for at mødes ansigt til ansigt. Men det er bare en tanke

  Hilsen Bølle Yan Skotting
   
 22. gandolfi

  gandolfi Member

  Messages:
  1,798
  Joined:
  Jan 28, 2005
  Location:
  Denmark
  Shooter:
  Large Format Pan
  hej Bølle.

  velkommen her! det er et fantastisk sted at være.

  hvad siger du til at dit gamle hjem (!) nu bliver forvandlet til et helt fotohus!

  jeg håber og satser på at det er færdigt til september hvor vi laver et 4 dages APUG kursus...

  det kunne være fint at se dig!

  vh
  emil schildt

  http://www.emilschildt.com/____fotokurser 2008 APUG dansk.htm
   
 23. Soeren

  Soeren Member

  Messages:
  2,649
  Joined:
  Nov 5, 2004
  Location:
  Naestved, DK
  Shooter:
  Multi Format
  Hej Bølle, velkommen til.
  Det er noget interessant mht krisemødet på Brandt's Jeg har aldrig hørt om og heller ikke om forummet. Om det er fordi jeg ikke har været opmærksom eller fordi kendskabet ikke er blevet udbredt med nok energi ved jeg ikke men det viser med alt tydelighed at vi i dette informationssamfund, med overload etall, virkelig skal gøre en ekstraordinær indsats for at fange mulige interesserede ude i landet.

  Mvh Søren
   
 24. BYS

  BYS Member

  Messages:
  16
  Joined:
  Mar 7, 2008
  Shooter:
  Medium Format
  Hej Emil, verden er lille og i vores gesjæft er den rigtig lille. Mht. at lave mit barndoms hjem om til fotohus kan jeg kun glæde mig, der er jo dejlig meget plads, så det må jeg komme og se engang.

  Hej søren, Ja vi blev også overraskede og det var ved en tilfældighed at vi blev inviteret med. Jeg meldte os ind på forummet, men jeg tror aldrig der var mere end 7 - 8 med, så en død sild efter et års tid.

  Det er derfor jeg kommenterede, jeg tror virkelig på at hvis sådan noget som Sammenslutningen af Danske analoge fotografer skal blive til noget levedygtigt, er det vigtigt at vi får mulighed for at mødes og lære hinanden at kende. Mange af os sidder jo til daglig og slås alene og har ofte ikke tid til at være med til alle mulige småforeninger hvor der ikke rykkes igennem. Det ville være fedt med et sted hvor man kan lære hele standen af fotografer, der arbejder analogt/alternativt, af kende på en gang. En mulighed for at se hinanden i øjenene og give en pils i baren.

  MVH Bølle