RODINAL / HC-110 - BLANDINGSFORHOLD

Discussion in 'Scandinavia' started by Helgesverre, Aug 26, 2012.

 1. Helgesverre

  Helgesverre Member

  Messages:
  216
  Joined:
  Apr 26, 2009
  Location:
  Downtown Bus
  Shooter:
  Multi Format
  To av mine fremkallingsvæsker (konsentrat) er gått tomme. Det gjelder gode og gamle Rodinal og Kodak HC-110. Ny beholdning er for lengst anskaffet, men ting tyder på at her har det vært forandringer på gang.
  Rodinal: Den originale forsvant vel med Agfas undergang. Ny erstatning sies å være Fomadon R09. Innkjøpt i 2009 og er fortsatt uåpnet.
  HC-110: Den er produsert i 2008. Denne er også uåpnet. Men denne er forskjellig fra den gamle beholdningen jeg har brukt opp; den er vesentlig lysere og også mye mer tyntflytende enn den forrige mørke syrupen.

  Både Rodinal og HC-110 var kjent som evigvarende i konsentrat. Jeg antar at innholdet i de to flaskene er fullt brukbart og virksomt en god tid fremover.

  Spørsmålet er egentlig om jeg skal kunne bruke konsentratene identisk med de gamle varene, det vil si blandes ut akkurat slik jeg gjorde tidligere. Eller er det noe forskjell i receptene?

  Det følger selvsagt med oppgifter om fortynningsforhold og tider, men jeg har følelsen av at disse er litt annerledes enn de jeg har "i ryggmargen". Eller er jeg på villspor?
  Uansett vil jeg nok måtte gå gjennom en prøveperiode, men vil helst unngå å spolere "viktige" filmer i testforsøk. Derfor denne lille bønn om tips og råd.

  Vh helgesverre.
   

  Attached Files:

 2. nicholai

  nicholai Member

  Messages:
  293
  Joined:
  Jul 12, 2012
  Location:
  Kolding, Den
  Shooter:
  Multi Format
  Mig bekendt er det helt det samme med Rodinal. Jeg bruger typisk 1:49 eller 1:99, men du kan altid finde nye og "up-to-date" opskrifter på Filmdev.org, og også på The Massive Dev Chart. Den sidste er der tit refereret til her på siden, men jeg foretrækker den første, fordi man kan se billeder af resultaterne af det.