Efke IR 820c + Hoya r72, erfaringer

Discussion in 'Scandinavia' started by Helinophoto, Sep 30, 2011.

 1. Helinophoto

  Helinophoto Subscriber

  Messages:
  886
  Joined:
  Aug 19, 2011
  Location:
  Norway
  Shooter:
  Multi Format
  English: http://translate.google.com/transla...9/96673-efke-ir-820c-hoya-r72-erfaringer.html

  Forsøkte meg på IR fotografering i går siden det var skyfritt og fint, noen erfaringer:
  Utstyr:
  Canon 1v m. batterigrep.
  Canon 17-40 F4 L

  Stativ

  Hoya R72 IR filter

  EFKE IR 820c 35mm film.

  TMax fremkaller,
  Kodak rapid fix uten hardener.

  Forhold, skyfritt og sol, bildene ble tatt midt på dagen mellom 12:00 og 14:00.
  Solen stod ganske vinklet selv midt på dagen pga årstiden.

  - De fleste bildene ble skutt på F11 - F16 og mellom 1 og 2 sekunder. (EI mellom 6 og 8 -tror jeg-, vanskelig å anslå da vi fotograferer lys som vi ikke ser eller vet styrken på)
  Noen snakker om 5 stopp over sunny 16 på en midtsommerdag, andre om at filmen med det og det filteret ligger på rundt ASA 1-2, men vet ei :smile:
  - Pre-komponerte bildene uten filter, satte filter på, stengte viewfinder med den inne-byggede lukkeren på kamera.

  Obervasjoner;
  - Ha filmen i den sorte beholderen til du er klar til å bruke den.
  - Under lading av kamera, gjør det innendørs i et mørkt rom, jeg ladet kamera under genseren inne i bilen men ser at første billedrute har noe strølys/tåke på seg likevel, selv om jeg ikke så en pøkk når jeg holdt på. :smile:

  - Under fremkalling kan det lønne seg å bløtlegge negativene 1-2 minutter i vann først, spesielt om man bruker en flerbruksfremkaller.
  Etter 1-2 minutter i vann, vil man nemlig se at filmen slipper uhorvelige mengder med farge når man tømmer det ut. Dermed slipper man å forurense fremkalleren sin med fargestoffer og rask.

  Fremkalte filmen i TMax fremkaller, 20 grader, 8 minutter (standard er 7 minutter, men jeg hadde en anelse om at jeg hadde litt kort eksponering på bildene og tok et minutt lenger.).
  5 vendinger i starten, deretter 1 vending per minutt for unngå å forsterke korngrovheten og kontrasten i filmen i det lengste.

  - God mulig en wetting agent kan lønne seg, da filmen formelig ELSKER støv, jeg brukte ikke noe wetting agent og har en jobb å gjøre i PS mht støvfjerning (det er grunnen til at det foreløpig ikke ligger bilder i posten)

  Hadde ingen problemer med at filmen er skjør men jeg behandlet den -forsiktig- når jeg tok den av spolen og ristet den kun litt mellom klypene før jeg hang den til tørk, ville ikke ødelegge det lille som var igjen på den etter fremkallingen fordi....

  ...Resultat....begredelig :smile:

  Samtlige bilder var undereksponert ser det ut som, ekstremt tynne negativer (var umulig å scanne de som positiver og scanneren slet litt med å scanne de som normale negativer). Himmelen er beksvart, samtidig er det veldig høy kontrast i bildene (noen trær er nesten hvite, samtidig som at himmelen er omtrent helt sort?).

  Usikker på hva som skjer dersom man dobler eksponeringen, vil man ikke da brenne ut høylysene enda mer?

  De aller fleste bildene ble skutt med solen i ryggen eller bakfra til venstre og høyre, noen bilder ble skutt med solen i rett vinkel på foto-retningen.

  Erfaring (sol, slutten av September).
  Om man skyter på F11-F16, bør man ha en lukketid på 4-8 sekunder antakelig for å få en grei eksponering, 4 sekunder om man har sola i ryggen og 8 sekunder om man har sola i 90 graders vinkel i forhold til foto-retning. (her må man se an hva man fotograferer og forsøke å tenke seg til de IR-reflekterende egenskapene, løvtrær så ut til å reflektere med IR enn bartrær f-eks)

  Fremkalling bør gjøres i en fremkaller som gir minst mulig kornforstørring og forholdsvis lav kontrast (stand dev. med Rodinal, caffenol-c-l stand? Ikke i en typisk kjapp-fremkaller som TMax).

  Min 17-40L har ikke en egen IR indikator, kun meter og ft indikatorer, så det virker som at man ikke behøver å etterjuster fokus i forhold til IR (F16 på 17mm har forøvrig "nok" dof for denne filmen uansett vil jeg tro.)

  - Bilder kommer senere i ettermiddag (egentlig ikke rare greiene men), tenkte bare å legge inn denne her nå, i tilfelle noen vurderer å utnytte finværet :smile:

  Konklusjon: Helt klart en ny utfordring, usikker på nytteverdien på 35mm pga korning men det kan kanskje relateres til dårlig eksponering, fremkalling og scanning. Muligheten for IR-foto svinner hen med høsten og vinteren, lav sol har mindre IR enn høytstående sol, så jeg er usikker på om det blir flere muligheter for min del i år. Vil garantert vurdere 120 versjonen å se hvordan det fungerer når jeg har blitt klok(ere) på teknikken. :wink:

  Ole-H
   

  Attached Files:

  Last edited by a moderator: Sep 30, 2011